Hvad er vejledning?

28greenland .600

Vejledning i forbindelse med uddannelse og erhverv er en hjælpeopgave for vejledere. For dig som vejledningssøgende er det en proces der  bevæger sig fra en nuværende sitiuation til en mulig fremtidig sitiuation. Det betyder at vi i vejledningen vil støtte dig i din afklaring af hvad du ønsker og hvordan du kommer derhen - ofte ender det med, at vi sammen laver din handleplan.

Men vejledning kan også være at du har behov for orientering om eller hjælp til at søge en uddannelse du allerede har valgt. Videregående uddannelser yder studievejledning i forhold til din gennemførelse af uddannelsen og de valg der skal træffes undervejs.

I Inatsisartutlov nr. 4 af 29. november 2013 om uddannelses- og erhvervsvejledning står der klart definneret hvilke former for vejledning der skal ske, og hvordan ansvaret er fordelt mellem Kommunerne og Naalakkersuisut

Uddannelses- og erhvervsvejledning tilbydes af uddannelsessteder, Piareersarfiit, arbejdsmarkedskontorer m.fl.

Det er vigtigt, at den institution der tilbyder dig vejledning er struktureret og tydelig med hvad du kan forvente dig af vejledningen - herunder en konsekvent etisk profil og løbende kvalitetssikring og udvikling.

Januar 2014 trådte vejledningsloven i kraft - se loven her og på grønlandsk her

I juni 2011 udkom den seneste evaluering af vejledningsindsatsen i Grønland - se rapporten her og på grønlandsk her

Der er i 2007 lavet en delrapport i forbindelse med evaluering af vejledningsindsatsen.- den er udarbejdet for SIIP af Trine Juul Røtting og Christina Viskum Larsen. Rapporten kan hentes her (13 sider)

I 2000 blev der udarbejdet en rapport kaldet "Rammebetingelser for vejledningen" i forbindelse med pilotforløbene for de første Vejledergrunduddannelser - den indeholder lovgrundlaget for Uddannelses- og erhvervsvejledningen samt anbefalinger til vejledningens organisering m.v.  (PDF fil 39 sider) kan hentes her

 

 

 

Nuna tamakkerlugu Ilitsersuisarfik / Center for National Vejledning - Postboks 4101 - 3900 Nuuk
Telefon: + 299 38 36 40 – e-mail: nti@aqqut.gl